Palau-saverdera és un dels onze municipis de l’Alt Empordà que comptarà amb l’assessorament dels tècnics del Punt d’Informació Energètica itinerant, que gestiona el Consell Comarcal.
L’objectiu d’aquest Punt d’Informació Energètica és assessorar els veïns del poble sobre qüestions relacionades amb el consum energètic: què et pots estalviar si canvies un vehicle de gasoil per un híbrid o elèctric, com entendre la factura de la llum, què implica canviar una caldera de gasoil per una de biomassa, com reduir el consum energètic a casa… aquestes, entre moltes altres que podreu plantejar vosaltres mateixos, són algunes de les qüestions que els tècnics us intentaran explicar.
Per començar les accions previstes, hi ha una reunió pública, oberta a tothom, per parlar sobre les factures d’electricitat. Els especialistes donaran les explicacions oportunes als assistents perquè tothom sigui capaç d’entendre aquestes factures. Aquesta reunió, que es farà el dijous 20 de setembre a la sala de conferències del Centre Cívic (19h), servirà també per donar a conèixer a la població el Punt d’Informació Energètica.
Un cop feta aquesta reunió, s’han previst unes hores concretes durant les quals un tècnic del Consell Comarcal atendrà personalment les persones que tinguin interès en algun aspecte concret relacionat amb el consum energètic. Les sessions previstes són les següents:
- Dijous 18 d’octubre, de 10h a 12h, a la planta baixa de la biblioteca municipal Isidre Macau
- Dilluns 12 de novembre, de 18h a 20h, a la planta baixa de la biblioteca municipal Isidre Macau
- Dimarts 18 de desembre, de 13h a 15h, a la planta baixa de la biblioteca municipal Isidre Macau
L’Ajuntament de Palau-saverdera es va adherir al Punt d’Informació Energètica itinerant de l’Agència Comarcal de l’Energia i el Clima del Consell Comarcal a partir d’una iniciativa de la regidora de Medi Ambient, Paulina Calvo Cabanas. Aquest servei té un cost de 1.332,93€ per a l’Ajuntament, dels quals, 750€ estan subvencionats per la Diputació de Girona.
Com a regidor vaig impulsar mesures d’estalvi energètic i xerrades per millorar l’eficiència dels edificis, gràcies al conveni amb l’associació ECO8.
Una de les xerrades, va ser per comprendre la factura elèctrica, el cost per l’ Ajuntament, 0 euros.
Es bo continuar aquesta tasca però sembla contradictori potenciar els vehicles elèctrics quan l’ajuntament en el seu moment va comprar un vehicle de gasoil, o explicar les virtuts de les calderes de biomassa quan no es dona continuïtat a les propostes que tenia engegades per substituir la caldera de gasoil a l’escola o altres equipaments municipals . Les bones mesures es realitzen des de el coneixement i sobretot amb respecte al criteri assenyat de professionals.
Josep Maria Najes, arquitecte.